Allergibehandling i Göteborg

För vem passar allergivaccination?

Allergivaccination kan vara ett alternativ om man har besvär trots pågående behandling med symptomatiska läkemedel och:

  • Om du är allergisk mot:
    björk, gräs, kvalster.
  • Om man börjar få besvär från lungorna med hosta och täthet i bröstet.
  • Om du har besvärande allergisymptomen, trots ordinerade mediciner.
  • Om du under längre perioder är helt beroende av symptomlindrande mediciner
  • Om du har biverkningar från den symptomlindrande medicinen

Är nu nöjd med din nuvarande allergibehandling?

Det är lätt hänt att man fortsätter med ett säkert kort trots att det inte motsvarar ens önskemål. Står du redo med nässpray och tabletter när snön smultit bort?

Trötthet, koncentrationssvårigheter och social hälsa. Är det din vardag halvårsvis? Tycker du att du behöver öka dosen för att uppnå samma effekt?
Då kan vi hjälpa dig att se om allergivaccination är ett alternativ för dig.

En allergivaccination kallas även hyposensibilisering eller allergen immunterapi. Det är den enda behandlingen som angriper själva orsaken till allergin. Med goda effekter dessutom, de allra flesta blir hjälpta.

Allergivaccination i tablettform finns för behandling av björkpollen- gräs- och kvalsterallergi.

Tabletter

Vid gräs- och björkpollenallergi samt kvalsterallergi finns det tabletter.
Tabletten är snabblöslig och placeras under tungan. Den första tabletten tas alltid på läkarens mottagning för att man ska vara säker på att tabletten tas på rätt sätt. Då finns det också möjlighet att diskutera eventuella biverkningar med läkaren. Tabletten ska tas dagligen och behandlingen pågår under 3 år.

Det tar några månader innan man får effekt av behandlingen. Det är därför vanligast att man påbörjar behandlingen under höst- och vintermånaderna för att uppnå effekt till pollensäsongen, men det går att starta behandlingen året om. Fråga din läkare vad som är lämpligt för dig.

Kontakta oss

Vill du bli kontaktad för mer information angående allergibehandling & allergivaccinering?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur fungerar allergivaccination?

Vid allergivaccination tillför man kroppen det allergen (ämne) du är allergisk mot. Ämnet som man tillför framställs av naturens egna material, till exempel gräs- eller björkpollen.

När du regelbundet utsätter ditt immunsystem för en kontrollerad mängd allergen så vänjer du dig gradvis och ökar toleransen mot allergenet. Immunologisk tolerans innebär att immunsystemet inte längre reagerar på allergenet. Dina allergisymptom avtar och behovet av annan allergi- och astmamedicin minskar.

Effekten börjar märkas efter några månader, men behandlingen måste fortsätta i tre år. Det är för att det tar lång tid att programmera om immunsystemet. Eftersom allergivaccination inte bara lindrar symptomen utan även behandlar orsaken så är det viktigt att man fullföljer hela behandlingstiden även om man känner sig bättre. Annars kan immunsystemet börja reagera på allergenet igen.

Det finns ett tydligt samband mellan allergi och astma. Det har visat sig att allergivaccination kan förebygga astma och nya allergier. Studier med allergivaccination som ges med injektioner har visat att risken för att pollenallergi utvecklas till allergisk astma halveras, dessutom minskar behandlingen risken för att nya allergier utvecklas.

Målet med behandlingen är du ska kunna njuta av vår- och sommarperioden utan besvärliga allergisymptom.

Men precis som med alla läkemedel så blir inte alla hjälpta, även om de allra flesta blir det. Även du som fått allergivaccination kan behöva ta symptomlindrande läkemedel under pollensäsongen när det är höga pollenhalter utomhus.

Aktuellt på Götabergshälsan

Hälsokontroll i Göteborg

Allergisk?

Vi vaccinerar nu mot björkpollen, gräspollen och kvalster utan injektion då vi använder vaccin i tablettform.

→ Läs mer om allergibehandling

Hälsokontroll

Vi har fem olika hälsoundersökningar; Fysik, Extra, Liten, Sköldkörteln och Fetma/ Övervikt. Det vara en god idé att genomföra en hälsokontroll regelbundet. Genom att skapa en förståelse för din kropp kan du också lära dig hur du kan hjälpa kroppen att må så bra som möjligt.

Läs mer om hälsokontroll

Sommartider!

Sommartider hej hej! Kliniken håller stängt from 11/7 - 7/8 för uppladdning av batterierna inför kommande säsong. För brådskande ärenden var god sänd oss ett mejl på info@gotabergshalsan.se

2022

Stort tack till alla våra underbara patienter som väljer att komma till vår klinik. Vi är priviligierade. Utan er vore verksamheten vi byggt upp ingenting och vi hoppas ni patienter känt er väl omhändertagna hos teamet på Götabergshälsan. 2022 satsar vi ytterligare på effektivare vård i våra lokaler, vård på plats ute hos uppdragsgivare, uppföljning, vårdstatus och ett genuint intresse för din hälsa samt välmående. Vi anser att friska och välmående människor bidrar till ett bättre samhälle. Vill du boka en tid hos oss gör du det enklast → här.

Influensavaccinering i centrala Göteborg

Nu är influensasäsongen igång! Glöm inte att vaccinera dig. Välkommen på tidsbok eller drop-in!

→ Läs mer om influensavaccinering

Sjöfartsintyg

Vi utfärdar både danska och svenska sjöfartsintyg men även för Starcrusier och liknande amerikanska bolag. Kostnad för sjöfartsintyg för är 1000kr i okomplicerade fall.

Läs mer om sjöfartsintyg